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Still on my quest for the perfect diet dessert…Pineapple is well known for its dietary effects  : it contains a proteolic enzyme, bromelain, which digests food by breaking down protein. I also would like to take advantage of this recipe to show you how French Chefs effortlessly and aesthetically remove pineapple eyes. A well appreciated trick, especially for whole roasted pineapple recipes or even Carpaccio (the slices are nicely flower-shaped).

I also learnt a funny thing on Pineapples, thanks to Wikipedia : “The fruitlets of a pineapple are arranged in two interlocking spirals, eight spirals in one direction, thirteen in the other; each being a Fibonacci number. This is one of many examples of Fibonacci numbers appearing in nature”. 

Je continue ma quête du dessert « light » qui me permettra de m’exhiber sans complexe (hum ! hum ! on peut toujours rêver...) cet été ! L’ananas a, paraît-il, des vertus désinfiltrantes, grâce à la présence de broméline. Je profite de cette recette pour vous faire part d’une astuce bien connue de tous les Chefs : comment ôter les yeux d’un ananas sans prise de tête et pour un résultat beaucoup plus esthétique que de les ôter un par un avec un couteau  (effet  "terrain miné" garanti) ! Petit truc appréciable lorsque l’on présente l’ananas entier (ananas rôti aux épices, par exemple) ou aussi pour un carpaccio, car les tranches auront l’aspect d’une fleur.

Pour les matheux, ou ceux qui désirent épater leurs invités à table, sachez également qu'il parait que les spirales de l'ananas forment une suite de Fibonnacci !!

Pineapple Carpaccio, Candied Ginger and Lime

For 6 servings

2 Victoria Pineapples (small pineapple which “center” is edible)

3 tablespoons orange blossom water

The zest of one lime

1 teaspoon candied ginger, thinly chopped

Cut both sides of the pineapple and peel it. Remove eyes from pineapple in spiral channels with a sharp paring knife: Cut along each side of diagonal row of eyes that spirals down pineapple, forming a V-shaped channel. Cut out channel and eyes and repeat procedure with remaining rows of eyes. See pictures below.

Cut into thin slices and arrange in a mixing bowl. Stir in orange blossom water, lime zests and  candied ginger. Mix carefully. Arrange 3 or 4 slices on each plate. They can be served with fresh raspberries and a coconut sherbet.

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Carpaccio d’ananas, Gingembre confit et Citron Vert

Pour  6 personnes

2 ananas Victoria (le coeur est mangeable)

3 CS d’eau de fleur d’oranger

Le zeste d’un citron vert

1 CS de gingembre confit, haché finement

Couper la base et le plumeau de l’ananas. Peler l’ananas, et retirer les yeux : Les yeux forment des spirales, il suffit de suivre ces spirales et de couper des « rigoles » avec un couteau fin (voir photos ci-dessus). Couper l’ananas dépourvu de ses yeux en tranches très fines, et des les disposer dans un saladier. Ajouter l’eau de fleur d’oranger, le zeste de citron vert et le gingembre confit. Mélanger avec délicatesse. Servir 3 ou 4 tranches par personne dans chaque assiette. Vous pouvez accompagner avec des framboises fraîches et du sorbet Coco.

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