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Away for the week-end,  I leave you in the company of this seasonal pastry which has originally appeared on my blog last january.
Absente pour le week-end, je vous laisse en compagnie de cette pâtisserie de saison qui a été initialement publiée sur ce blog en janvier 2007.

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The Tatin Apple Tart

You need for a large Tart (serves 6 to 8) :

6 apples (Rome or Jonathan)

3.5 oz granulated sugar

1.8 oz unsalted butter

1 sheet shortcrust pastry (see below)

Home made Shortcrust Pastry:

7 oz all purpose Flour

4.4 oz salted Butter

1 Egg

2 tbsp Water

Make the shortcrust pastry :  Cut the butter into 1.5cm (½ inch) dices and rub into flour, lifting the mixture to add air, until it resembles breadcrumbs. Make a well in the middle of the mixture and stir in the egg and water.
You obtain a soft but not sticky pastry.Cover tightly and sit in a fridge for 30 minutes. Roll out to the required thickness.

Pre-heat oven 400°F.

First cut the apples in halves, core them, then cut in quarters and peel them.

In a skillet, make a caramel with the sugar and 3 tablespoons water.

When caramel is golden, stir in the unsalted butter, mix and pour this "buttery" caramel in a 9-in cake pan.

Arrange the apples, overlapping them in a circular pattern, over the bottom of the round pan (“cut side” up).

Place the sheet of pastry over the apples.Pat down, seal the edges so that the pastry fits the molds. Evenly pierce with a fork.
Put the pan on a baking sheet, then bake for 30 to 35 minutes or until the pastry is golden brown.
Remove the pan from the oven. Place a plate over the top. Quickly and carefully invert the two.Tap the bottom of the mold to loosen the mixture.
To be served with tea or hot chocolate.

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La Tarte Tatin aux pommes

Pour une grande tarte (6 à 8 personnes) :

(Je recommande d'utiliser un moule à manqué)

6 pommes (Booskop, Golden ou Canada)

100g de sucre en poudre

50g de beurre doux

Pâte brisée "maison"

Pour la pâte brisée "maison":

200g de farine

125g de beurre salé

1 oeuf

2 Cs D'eau

Faites la pâte brisée : Couper le beurre demi-sel ramolli en dés de 1.5 cms.Incorporer la farine, frotter avec les mains jusqu'à ce que cela ressemble à une chapelure grossière.Former une puits au milieu et ajouter l'oeuf et l'eau.Mélanger.

On obtient une pâte lisse mais non collante.Recouvrir de film et laisser reposer 30 minutes au frais.
Aplatir la pâte avec un rouleau à patisserie à l'épaisseur désirée.

Pre-chauffer le four à 200°C.

Couper les pommes en deux dans la largeur, retirer le coeur, re-couper encore en moitiés (on obtient donc des quarts de pommes) et enfin pelez-les.

Dans une poêle, faire un caramel avec le sucre et les 3 CS d'eau.Quand le caramel est doré, ajouter le beurre doux, mélanger et verser ce caramel au beurre dans le moule à manqué.

Diposer joliment les pommes dans le moule, par-dessus le caramel (côté coupé vers le haut).

Dérouler la pâte brisée sur les pommes, faire rentrer les bords dans le moule avec les doigts.Percer la pâte avec une fourchette. 

Faire cuire 30 à 35 minutes ou jusqu'à ce que la pâte doit dorée.Retirer le moule du four. Placer une assiette large sur le dessus.Inversez avec précaution et tapotez légèrement pour démouler la tarte.
Servir tiède avec un thé ou un chocolat chaud maison.