At least, I can say that I have made the most
of my last post’s kougelhopf !! After
we all had a great sunday afternoon snack with it, and despite all my efforts
to wrap it properly in plastic film, I could not help but notice that it was already stale
the next tuesday !! Not at all a problem for me !! I immediately thought
of “pain perdu” (French toast). Despite its homey, comfy, oldie image, this
brioche can easily be transformed into a “très chic” and “très branché” (hip)
dessert if you accompany it with sauteed fresh fruits (clementines for me, but
what about fresh figs ? Yum !) and an unusual coulis. This “remodeling”
will need no more than a few minutes and your guests will wow you. Needless to
say that you can use any kind of bread or brioche, not necessarily a kougelhopf.
Some tips from Bernard Loiseau (whom we miss a lot here in France) : use
clarified butter for your regular butter will probably quickly burn, and place
the slices very fast in the milk mixture if you don’t want your French toasts
to look like…a crumble !
Le moins que l’on puisse dire,
c’est que j’ai largement « rentabilisé » les longues heures passées à
faire le kougelhopf de mon dernier billet. Après l’avoir bien apprécié pour le
goûter du dimanche, force m’a été de constater que, malgré tous les soins apportés
pour bien l’envelopper dans un papier film, il était déjà rassis le mardi
suivant. Qu’à cela ne tienne, il n’était pas question que tant d’efforts
finissent à la poubelle !! Allez, hop, un petit « kougelhopf
perdu », cela vous tente ? Malgré son côté rustique et vieillot, ce
dessert peut vraiment se transformer en douceur assez sophistiquée si vous
l’accompagnez d’une poêlée de fruits frais (clémentines en l’occurrence, mais
pourquoi pas des figues ?), et d’un coulis un peu original. Ce recyclage
ne vous prendra que quelques minutes pour un résultat vraiment bluffant. Bien
entendu, vous pouvez le réaliser avec n’importe quel pain rassis.
Petites astuces du regretté
Bernard Loiseau : utilisez du beurre clarifié afin qu’il ne noircisse pas
à la cuisson et surtout passez rapidement les tranches dans le lait sous
peine de vous retrouver avec une charpie informe !!
"French toast Kougelhopf" with Sautéed
Clementines and Nougat Coulis
For 4
servings
For the
french toasts
8 slices stale kougelhopf
2 cups milk
2 eggs
2 tbsp vanilla granulated sugar
3 3/4 oz clarified butter
powder sugar
For the clementines
6 clementines
1 3/4 oz unsalted butter
4 tbsp granulated sugar
For the nougat coulis
3 3/4 oz nougat, cut into small pieces
2/3 cup liquid whipping cream
optional : some pomegranate seeds for the decoration.
- Peel the
clementines and sautee the sections with butter in a non-stick skillet, over
medium heat. Sprinkle over the
sugar and carefully mix, letting the clementines caramelize.
- In a small sauce pan over low heat, let the nougat melt. When melted, add the liquid cream. Stir well until smooth.
- In a soup
plate, beat (with a fork) the eggs, milk and vanilla sugar. Place the
kougelhopf slices, one at a time, into the mixture (no longer than 2 seconds)
on both sides. Then transfer to the skillet you have used for the clementines.
Brown them with clarified butter. Let the slices get golden on both sides.
- In each
plate, arrange 2 hot slices of french toast kougelhopf, sprinkle powder sugar on them, then
arrange some clementines sections on top. Pour some coulis on the side. Decorate with some pomegranate
seeds.
"Kougelhopf perdu" aux
Clémentines poêlées et Coulis de Nougat
Pour 4 personnes
Pour le pain perdu
8 tranches de kougelhopf rassis
½ litre de lait
2 œufs
2 CS de sucre vanillé
100g de beurre clarifié
sucre glace
Pour les clémentines poêlées
6 clémentines
50g de beurre
4 CS de sucre en poudre
Pour le coulis de nougat
100g de nougat
15cl de crème liquide
facultatif : graines de
grenades pour la déco.
- Eplucher les clémentines, faire revenir les quartiers avec le beurre dans une poêle anti-adhésive. Saupoudrer avec le sucre et remuer délicatement jusqu’à ce qu’elles soient un peu caramélisées.
- Dans une petite casserole, faire fondre le nougat coupé en petits morceaux sur feu doux. Ajouter la crème liquide et bien mélanger jusqu’à ce que le coulis soit homogène.
- Dans une assiette creuse, battre les œufs, le lait et le sucre vanillé. Passer rapidement les tranches dans ce mélange, puis les cuire avec le beurre clarifié chaud dans la même poêle qui a servi aux clémentines. Faire dorer sur les 2 faces.
- Dans chaque assiette, disposer 2 tranches dorées sur lesquelles vous aurez saupoudré du sucre glace, disposer les clémentines par-dessus et verser le coulis sur les côtés.
- Décorez avec quelques graines de grenades.