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Some roast chicken leftovers? No inspiration? Super Froggy comes to your rescue! I can bring you to the Mediteranean shores with this cozy risotto or, if you feel in an adventurous mood, to the Far East with a Chicken and Coconut milk Loaf. A total improvisation for me: I have just added the ingredients, which, for me, symbolize Thaï food at its best: coconut milk, lime, lemongrass, ginger and cilantro (I hesitated a long time between that and fresh mint).Coconut milk is a good trick to obtain a nicely moist cake.  This loaf, cut into small squares and with toothpicks planted in them, can be an exotic and fun aperitif. And if you add a home-made Mojito cocktail, I can guarantee that the person sharing your life will have a satisfactory smile on his or her face...

Un reste de poulet rôti ? Pas d’inspiration ? Super Froggy vient à votre rescousse ! Je vous emmène vers les rives méditerranéennes avec ce risotto ou bien vers des horizons bien plus lointains avec ce cake au Poulet et lait de coco. Totale improvisation pour moi : j’ai tout simplement ajouté les ingrédients qui, pour moi, caractérisent la cuisine Thaï : lait de coco, citron vert, citronnelle, gingembre et coriandre (j’ai hésité avec la menthe). Le lait de coco apporte une onctuosité très appréciable, car les cakes salés peuvent assez souvent s'avérer trop secs.
Pour un apéro exotique, coupé en dés, c’est vraiment sympa. Et servi avec un Mojito maison, alors là, je ne vous dis pas…

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« A la Thaï » Chicken loaf
For 6 servings

1 cup roast chicken leftovers, skin removed, diced
½ cup coconut milk
3 large eggs
1 ½ cup all-purpose flour
1 tablespoon baking powder
2 tbsp olive oil
The juice of one lime
Half a bunch of fresh cilantro, chopped
1 lemongrass stick, tender part chopped
1 tbsp freshly grated ginger
1 tbsp sesame seeds
Butter for the mold
Sea salt and freshly ground pepper

Preheat oven 350°F.
Combine flour rand baking powder in a small mixing bowl.
In another bowl, beat eggs, olive oil, lime juice and coconut milk.
Sift the flour mixture into the egg mixture and stir with a wooden spoon.
Fold in chicken, cilantro, lemongrass and ginger.
Taste and season.
Butter a 9 by 5 inch loaf pan. Sprinkle sesame seeds over the bottom.
Pour the batter into the loaf pan and smooth the surface.
Bake for 15 minutes over 350°F then lower temperature to 325°F and continue baking for 35 additional minutes.
Remove from the oven and let cool on a rack.
Cut the cake in small squares. Plant a toothpick in the center of each square and serve with a Mojito for the aperitif.

Cake au Poulet à la Thaï
Pour 6 personnes

150g de morceaux de poulet rôti, sans la peau et coupés en dés
12cl de lait de coco
3 gros œufs
200g de farine
1 sachet de levure chimique
5cl d’huile d’olive
Le jus d’un citron vert
½ bouquet de coriandre fraîche, ciselée
1 bâton de citronnelle, partie tendre coupée en tronçon
1 CS de gingembre frais râpé
1 CS de graines de sésame
Beurre pour le moule
Sel et poivre du moulin

Préchauffer le four à 180°C.
Mélanger la farine et la levure dans un saladier.
Dans un autre saladier, battre les œufs, l’huile, le jus de citron vert et le lait de coco.
Ajouter la farine/levure et bien mélanger à la cuiller en bois.
Ajouter le poulet, la coriandre, la citronnelle et le gingembre. Mélanger, goûter et assaisonner.
Beurrer un moule à cake, verser les graines de sésame et remuer le moule afin de répartir les graines dans le fond.
Verser le mélange dans le moule et lisser la surface..
Enfourner 15 minutes à 180°C puis 35 minutes à 150°C.
Sortir du four et laisser refroidir sur une grille.
Couper en dés juste avant de servir pour l’apéro, avec des cure-dents.