Salade de Poivrons et Tomates grillés à l’Ail
Roasted Bell Peppers and Tomatoes with Garlic

slata1

I am back ! My computer got rid off its numerous little viruses, but alas my foodblog paid the price for it ! The banner has disappeared in “mysteryland”, as well as the colours and some fonts. Do not worry, for you, everything seems normal, but for me (I mean on my screen) it is an horror !! sob sob !
Well, back to food-related topics : My little “slata mechouia” (Slatah maychooyah). Don’t you think it sounds deliciously exotic ? It simply means “roasted salad” in Arabic. It is one of the easiest recipes in the world, it is refreshing, diet and tasteful. Everything is roasted in the oven, including garlic cloves, which make them incredibly digestible.
This salad is a « must-do » in the North-African Jewish Cuisine. It has to figure among the numerous « kemias » (small appetizers) on the Shabbat table, it is also used as a stuffing for Tunisian « fricassés » (home-made dough used to make fried sandwiches, decadently greasy but oh-my-god-so-good !!) and for the tuna sandwiches traditionally eaten on the last day of Passover. You can also have slata mechouia as a side dish with barbecued meat or simply spread on a large slice of fresh-from-the-bakery bread. Just the smell of tomatoes and bell peppers roasting in the oven brings you to the shores of the little fishermen village of La Goulette in Tunisia, without any visa required…

 Me revoilà ! Mon ordi est enfin débarrassé de ses virus, mais mon blog n’en est pas sorti indemne. Pour une raison mystérieuse, il a perdu dans la bataille sa bannière, ses fonds de couleur et quelques typos…heureusement, cette horreur n’apparaît que sur mon écran ; pour vous, tout est d’apparence normale et à la limite, c’est le plus important pour moi…
Bon, revenons à nos moutons, ou plutôt à nos poivrons…Slata Mechouia, en arabe, cela signifie « salade grillée » . C’est simple à faire, frais, diététique et goûteux. Tout est grillé au four, y compris les gousses d’ail, ce qui les rend particulièrement digestes.
Cette petite salade est un incontournable de la cuisine judéo-nord-africaine : elle se doit de figurer parmi les « kémias » (amuse-gueules) du shabbat le vendredi soir, elle farcit les fameux « fricassés » tunisiens (sandwiches frits comme des beignets, dégoulinant d’huile, miam !) et les sandwiches au thon qui clôturent les Pâques juives (même si certains lui préfèrent à cette occasion la « slata jida » à base de tomates, concombres, poivrons et petits oignons crus.). Vous pouvez aussi tout simplement la déguster en accompagnement de viandes grillées ou étalée sur du pain frais.
Rien que l’odeur des tomates et poivrons grillés au four, cela vous transporte direct vers le petit port de La Goulette en Tunisie, sans passer par la case aéroport…

slata2

Roasted Bell peppers and Tomatoes with Garlic 
For a medium bowl (serves 8 to 10 people)1 kilo tomatoes
2 green bell peppers
2 red bell peppers

6 garlic cloves, with their skin
the juice of two lemons
6 tablespoons olive oil
Salt and Pepper

Optional : Harissa (north african hot red pepper)

Preheat oven on grill position (450°F).
Halve the bell peppers, scrape off the seeds and strings of membrane.
Arrange bell peppers halves, tomatoes and garlic cloves on a grill (the garlic on foil paper as not to fall from the grill). Roast for half an hour (garlic only 15 minutes), turning tomatoes and bell peppers every 10 minutes as to roast them evenly.
When skins of tomatoes and peppers have black blisters, switch off oven, remove roasted vegetables and put in a plastic bag. Close plastic bag tightly.
Half an hour later, open plastic bag and peel vegetables (including garlic cloves). The skin will be very easy to remove, but wait until they are cool enough to handle.
Put all peeled vegetables in a bowl and cut using two knifes simultaneously, one in each hand. You must obtain very small pieces.
Add lemon juice, olive oil, salt and pepper and harissa (optional).
Refrigerate as soon as the salad is at room temperature. To be served cold. Can be kept three days in the fridge.

Salade de Poivrons et Tomates grillés à l’Ail
Pour un saladier moyen (8 à 10 personnes)
1 kilo de tomates
2 poivrons verts
2 poivrons rouges
6 gousses d’ail avec leur peau
Le jus de 2 citrons
6 CS d’huile d’olive
Sel et poivre
Facultatif : de l’harissa selon le goût

Préchauffer le four sur position grill (275°C).
Couper les poivrons en deux, ôter les parois blanches et les petits pépins.
Disposer les tomates, poivrons, et gousses d’ail sur une grille (l’ail étant disposé sur du papier d’alu afin de ne pas tomber). Enfourner cette grille au deuxième rang en partant du haut et laisser rôtir une demi-heure (seulement 15 minutes pour l’ail) en tournant de tous les côtés.
Lorsque la peau des tomates et des poivrons est bien noircie, éteindre le four, les retirer et les enfermer dans un sac plastique. Attention à ne pas vous brûler.
Laisser une demi-heure, la peau sera plus facile à retirer.
Peler tomates, poivrons et ail. Tout mettre dans un grand saladier et hacher en faisant se chevaucher deux couteaux, un dans chaque main. Les morceaux doivent vraiment être minuscules.
Ajouter le jus de citron, l’huile d’olive, le sel et poivre et l’harissa (facultatif).
Mettre au frais dès qu’elle est à température ambiante. Cette salade se sert froide et se conserve trois jours au réfrigérateur.