(par ordre chronologique, by chronological order)

In White River (close to Kruger Park), A White River (près du Park Kruger)

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1- Le Club Sandwich au Poulet du Jatinga Country Lodge
Chicken Club Sandwich at Jatinga Country House
What what supposed to be just a one-night stopover, chosen mainly for its proximity to the airport due to a very early take off the next morning, was actually...heaven on earth ! A huge park with a variety of  plants and flowers that would drive crazy any botanist, cozy maisonnettes with classy interior decoration (and an outdoor shower, ohlala), and the most perfect service. Might be surprising to chose a club sandwich as a good foodie moment : really, it was incredible ! Slightly spiced marinated chicken, extra fresh soft boiled egg, sun-dried tomatoes, onions and pesto. These were served around the swimming pool and the best part was that the total bill (two sandwiches + two bottles of water) was about 8 euros (10 USD). Isnt' it amazing ? Note that food in South Africa is much cheaper than in Europe.
Ce qui devait n'être qu'une halte d'une nuit destinée à nous rapprocher de l'aéroport de départ très tôt le lendemain s'est révélé un havre de paix absolument fabuleux, digne d'un Relais&Châteaux. Un parc qui rendrait fou n'importe quel botaniste, des maisonnettes d'un confort absolu et un service incroyable.Le club sandwich est certainement le meilleur que j'aie goûté : au poulet mariné dans des épices douces et grillé ont été ajoutés des oeufs mollets ultra-frais, des tomates séchées, oignons, et pistou. Le tout servi au bord de la piscine, mais le meilleur dans tout cela, c'est que les 2 sandwiches plus deux eaux minérales nous ont coûté, tenez-vous bien...moins de 8 euros !!! En général, la restauration en Afrique du Sud est vraiment bon marché, sauf dans les lieux archi-touristiques.

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2- Le steak d'Autruche du Jatinga Country Lodge
Ostrich Steak at Jatinga Country House

When in Africa, do as the Africans do...We put into practice one of our wise traveller's rules : eat local ! Ostrich : a first time for me. I found the flavor quite strong, like game meat, but pleasant though. Served with sauteed fresh vegetables and yam, it made for a healthy meal.The next morning, we left at dawn, and were offered two breakfast boxes. You won't believe what we found in each box : two mini triangle sandwiches, two kinds of cheese with crackers, a croissant, a strawberry cheesecake, fresh fruits and orange juice. I told you : the ultimate customers service !
En Afrique, fais comme les Africains...Nous nous sommes appliqués, comme toujours lors de nos voyages, à goûter le maximum de spécialités locales. L'autruche est couramment proposée, mais une première pour moi. J'ai trouvé son goût assez fort, faisandé mais néanmoins plaisant. Servi avec des légumes frais et du Yam (la patate douce locale), c'était léger et sain.Le lendemain matin, dû à un départ à l'aube, deux paniers breakfast nous ont été offerts. Incroyables ! Des mini-sandwiches triangle, un cheesecake à la fraise, un croissant, des fromages, des crackers, des fruits frais et du jus d'orange. Médaille de platine du meilleur service, qu'ils mériteraient...

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3- Dîner au restaurant Jardine, part I
Dinner at Jardine, part I
Hands down, my favourite restaurant in South Africa. Scottish Chef George Jardine worked in 4 continents before opening his eponymous restaurant  in a historic building of Cape Town.He himself admits that his cuisine is "founded upon contemporary european technique and South African Seasonal produce". I couldn't have said it better. The dining room offers a view of Jardine himself and his team elaborating the meals, but no odors and most surprising, no noise. The 3-course menu was only 25 euros (31 USD) per person, a bargain for this level of food. As a starter, I chose steamed asparagus with poached hen's egg, bresaola and peas and as a main dish a twice-cooked duck magret with honeyed parsnip puree and slightly spicy fresh green salad. I loved the freshness of the produce and the mastered creativity : modern without being ridiculously "odd". Jardine's cuisine is exactly my kind of food. I had the same feeling in Paris at Daniel Rose's "Spring" and Pelé's "Bigarrade" (recent one star Michelin).
Haut la main, mon restau préféré. Le Chef écossais George Jardine, a roulé sa bosse dans de nombreux pays avant d'ouvrir cette adresse à son nom dans un building historique du Cap. Il décrit lui même sa Cuisine comme "l'application des techniques européennes contemporaines aux produits Sud Africains". Je n'aurais pas mieux dit. La Cuisine est ouverte, et l'on voit le Chef et ses collaborateurs s'activer, mais sans odeurs et surtout sans un bruit...Impressionnant. Le menu 3 plats au dîner est à 25 euros ! En entrée, j'ai choisi les asperges vapeur, oeuf de poule poché, bresaola et petits pois, puis en plat un magret de canard avec purée de panais au miel et une salade de verdures diverses lègèrement épicée. J'ai adoré la fraîcheur des ingrédients et la créativité maîtrisée : moderne sans délires, tout comme j'aime. Dans la veine des "Spring" et autres "Bigarrade" à Paris.

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4- Repas au restaurant Jardine, part II
Dinner at Jardine, part II

For hubby, a crayfish (we were told it is the local lobster) risotto with tomato and basil. "To die for" were his words.For dessert, we chose a steamed meringue with a poached lychee and tomato compote. Incredibly tasty and what impressed me most : the meringue was cut into layers (see photo). Never in my life will I be able to do the same at home...Of course some local wine, another wise foodie traveller's rule.
Pour mon mari, un risotto de crayfish (sorte de langouste locale) avec tomate et basilic. Une tuerie selon ses dires. Pour le dessert, nous nous sommes accordés sur la meringue à la vapeur, sur un lit de litchis pochés et une compote de tomate. Incroyablement goûteux, et surtout je n'avais jamais vu de meringue coupée en tranches comme cela (voir photo) ! Tout ceci accompagné de vin local, comme à tous nos repas.

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5- Le filet de Blesbok du restaurant Emily's
Blesbok loin at Emily's

Interesting concept : Emily's is both a cooking school and a restaurant (if I understood well). It is ideally located by the infamous clock tower at the Waterfront. But the interesting question is : what is blesbok ? I understand you, I had the same reaction when reading the menu. It is a South African antelope (yes, I know, poor Bambi).Very tender and flavorful, this meat has inspired the most spiritual comment from my husband, which made this day a red-letter-day for us : "I understand lions...". Lol. (sorry Honey)
Concept intéressant : Emily's est à la fois un restau et une école de cuisine. Elle est idéalement située à côté de la fameuse Clock Tower du Waterfront. Mais Blesbok, késako ? Question justifiée, puisque c'est exactement la nôtre à la lecture du menu.Il s'agit d'un bovidé de la famille de l'Antilope, qui ne se trouve que dans la région du Cap. Plus local, y'a pas. Très tendre et goûteuse, cette viande a inspiré cette remarque hautement philosophique de mon mari et qui restera dans les annales : "je comprends les lions...". Lol. Sorry Honey.

On the Wine Route, Capetown, Sur la Route des Vins, région du Cap 

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6- Le plateau de desserts du restaurant "Bon Vivant" à Franschhoek
Desserts selection at "Bon Vivant" in Franschhoek
We had a heat wave that day and the AC in the rented car wasn't working properly : this lunch in the shaded garden of  Pierre hendricks 's small restaurant was so very appreciated ! After some local savory specialties, we had the desserts selection : a beautifully presented array of goodies like chocolate-based cake, mousse, ganache, along with pecan and pear tart, thyme honey icecream, caramelized banana on a slice of brioche and banana icecream,...
Jour de canicule et panne d'air conditionné dans la voiture de location : ce déjeuner dans le jardin ombragé du "Bon Vivant" du Chef Pierre Hendricks, était une bénédiction.Après une variété de spécialités locales en micro-portions, nous avons réjoué les testeurs avec la sélection de douceurs : plusieurs variations autour du chocolat (soufflé, mousse, ganache dans un croquant, ), tarte noix de pécan/poires, glace au miel de thym, banane caramélisée sur brioche et glace banane,...

In Zambia, En Zambie

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7- Le Buffet du Petit-déjeuner du Royal Livingstone Hotel
Breakfast Buffet at the Royal Livingstone Hotel

The most spectacular breakfast buffet I have ever seen. Everything you have always wanted to have for breakfast and much more !
Club Med de la grande époque, cache-toi sous un voile de honte. Ce que nous avons vu là dépasse l'entendement. Tout, tout, tout ce que vous avez toujours rêvé d'avoir à votre table de bon matin.

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8- Les Feuilles de Patates Douces du Royal Livingstone Hotel
Sweet Potato Leaves at the Royal Livingstone Hotel

So many gournet discoveries during this trip ! This was an accompaniment for an African Chicken stew served with corn puree. What ? Since when do sweet potatoes have leaves ? and edible ! And, this I can confirm to you, delicious. They have the texture of spinach without its earthy taste, and they were cooked in a slightly spiced tomato sauce. I could have eaten pounds of them !
Décidément, que de découvertes. Cet accompagnement (d'un ragout de poulet africain avec purée de maïs) m'a interloquée : depuis quand les patates douces ont-elles des feuilles ? Comestibles en plus !  Et délicieuses  : cuites, elles ont la texture d'épinards mais sans le goût de "terre". Elles sont traditionnellement revenues dans une sauce tomate épicée. J'en aurais dévoré des kilos !
 

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9- Repas à bord du Royal Livingstone Express, part I
Dinner on board the Royal Livinstone Express, part I

A wonderful surprise : a gastronomic meal on board a renovated steam train from the 20's. We were warmly greeted, and during the aperitive drink, the train moved to a National Park. There, it stopped and we had dinner in the dining carriage. Clearly of european influences : after a gazpacho with poppy seeds (not photographed), we had an eggplant roulade stuffed with pecorino, balsamic reduction followed by a sun-dried tomato and basil risotto, truffle cream.All very good.
Une merveilleuse surprise : un dîner gastronomique dans un train à vapeur restauré des années 20 et appartenant au Rovos Rail. On est royalement accueillis, puis pendant l'apéro, le train se meut jusqu'à s'arrêter en plein bush, et là, on est invités à se mettre à table autour de mets d'influence clairement européenne. Après un gaspacho aux graines de pavot (non photographié), une roulade d'aubergine farcie de pecorino avec réduction balsamique puis un risotto de tomates séchées, basilic et crème de truffe.

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10- Repas à bord du Royal Livingstone Express, part II
Dinner on board the Royal Livinstone Express, part II
Main dish was braised beef on crispy potatoes, pea puree and bordelaise sauce. As a dessert, a selection of chocolate goodies, followed by coffee and petits-fours. Even if the food was of very good quality, what made this evening truly special was to actually eat in a steam train. Incredible.
Le plat principal : Boeuf braisé sur croquant de pomme de terre, purée de pois et sauce bordelaise.Suivi d'un assortiment de desserts, café et petits fours.Repas de qualité supérieure, mais ce qui le rendait vraiment unique était bien évidemment l'originalité du lieu.

Et aussi/ And also
The Mariner's wharf's chowder at Hout Bay. Pure bliss. Don't make the same mistake as we did, do not order anything after this super creamy and super rich soup, you won't beable to eat it.
La Chowder (soupe de poissons) du Mariner's Wharf à Hout Bay. Un délice ! Ne faites pas comme nous, ne commandez pas un plat après, car vous ne pourrez plus avaler une miette.

Mes adresses/My addresses
Jatinga Country Lodge
P. O. Box 3577, White River, 1240, South Africa
website : click here.

Jardine
185 Bree Street, City Center, Capetown.

website : click here.

Emily's
Suite 202, The Clock Tower
V&A Waterfront, Capetown
website : click here.

Bon Vivant
22 Dirkie Uys Street, Franschhoek
website : click here.

Royal Livingstone Hotel
Mosi-oa-Tunya Road
Livingstone , Zambia
website : click here.

Royal Livingstone Express
website : click here.