Gougères au gruyère et aux herbes
Gruyere and Parsley Gougères (cheese puffs)

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Is there a better host than the one who offers his guests home-made savory snacks before dinner ? I don't want to put any pressure on you and I know it is much easier to open a peanuts can or a pack of manufactured crackers (a thing that I have myself done many times), but really, if you have time -and patience-, treat your guests with some little treasures coming directly from your oven. It is such a good way to make everyone feel "spoilt" and start a great evening of friendship and good food. This recipe, once again, comes from Christophe Felder's cookbook : Les Mignardises de Christophe. Yes, I know, I am hooked ! But let me explain to you : his cookbooks are my favorite bedtime readings, and in my dreams, I am cooking all of his recipes !! Aaah, what crazy things one is ready to make in the name of love...for food.

Quoi de mieux que d'offrir des bouchées apéritives "maison" à ses invités ? C'est vrai que c'est bien pratique d'ouvrir un paquet de cacahuètes ou de minizzas, crime que j'ai déjà osé perpétrer maintes fois je l'avoue, mais franchement, si l'on en a le temps et la patience, il ne faut pas hésiter à proposer des petites choses "home made". C'est toujours très apprécié et puis on met ses amis dans d'excellentes dispositions pour la suite. C'est encore Christophe Felder qui m'a "soufflé" l'une de ses recettes ! Oui, je sais, ça tourne à la "fixette", mais que voulez-vous, ses "mignardises" sont mon livre de chevet, et chaque soir, avant de m'endormir, je me promets de tester une nouvelle recette le lendemain !! Folle je suis et folle je resterai...au nom de la gourmandise bien sûr !

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Gougères (cheese puffs)
Recipe by Christophe Felder
For 30 to 40 gougères

4 oz all-purpose flour, sifted
1/2 cup milk
1/2 cup water
3/4 stick butter, softened
1 tsp salt
1/2 cup grated gruyere
1 pinch freshly ground pepper
Half a tsp freshly grounf nutmeg
4 or 5 eggs
Half a bunch freshly chopped flat-leaf parsley
1/3 cup gruyere, not grated, cut into small rectangles.
1 tsp ground turmeric or paprika.

Preheat the oven to 400°F. Line a baking sheet with parchment paper or silicone baking mat.
In a large saucepan, heat the milk, water, salt and butter until it boils.
Add pepper and nutmeg, then, remove from heat and dump in the flour all at once. Stir vigorously with a wooden spatula to "dry" mixture.
Add grated gruyere, put the saucepan back on the heat continue stirring until the mixture pulls away from the sides into a smooth ball.
Transfer mixture to a large mixing bowl and add eggs one at a time, stirring well between each addition. When 4 eggs, have been added, look at your dough : if is is too thick (thicker than, let's say, a potato puree), add a bit of the fifth egg, slightly beaten.
Stir in chopped parsley.
Scrape the mixture into a pastry bag fitted with a wide plain tip and pipe the dough into mounds, evenly-spaced apart, making each about the size of a small cherry tomato.
Top each puff with a small rectangle of the cheese and a pinch of either turmeric or paprika.
Bake for 15 to 20 minutes,or until they're completely golden brown.

Gougères
Recettes de Christophe Felder
Pour trente à quarante gougères

110g de farine, tamisée
100g de lait (10 cl)
100g d'eau (10cl)
90g de beurre mou
6g de sel fin (1 cc)
50g de gruyère râpé
1 tour de moulin à poivre
De la noix de muscade râpée (une demie cc)
4 ou 5 oeufs
10g de persil finement haché (une demie botte)
50g de gruyère entier, coupé en tout petits rectangles plats.
1 cc de curcuma ou paprika.

Préchauffez le four sur 200°C.
Dans une grande casserole, faites chauffer sur feu doux le lait, l'eau, le sel et le beurre jusqu'au premier bouillon.
Ajoutez le poivre et la muscade, puis hors du feu, incorporez rapidement la farine. Mélangez energiquement avec une spatule en bois pour déssecher la pâte.
Ajoutez le gruyère râpé et remettez la casserole sur le feu puis continuer à remuer énergiquement jusqu'à ce que la pâte se décolle des parois.
Transvasez dans un saladier et ajouter les oeufs un par un en attendant que le précédent soit bien amalgamé à chaque fois jusqu'au 4ème oeuf..
Battez le 5ème oeuf avec une fourchette dans un petit bol. Observez votre pâte à choux : si elle est trop épaisse (plus épaisse qu'une purée), ajoutez un peu d'oeuf battu.
Incorporez le persil haché.
A l'aide d'une poche à douille, formez des boules régulières sur la plaque à pâtisserie recouverte de papier cuisson, en les espaçant bien. Déposez dessus un petit rectangle de gruyère et une pincée de curcuma ou paprika.
Enfournez pour 15 à 20 minutes.