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Surprisingly enough, this recipe is part of my very fond childhood memories even though my mother has no Italian origins… Ah, the mysteries of recipes travelling around the world and being transmitted within generations…Originally, polpettoni are meatloafs made with ground beef and herbs and cut into slices before serving them. But in my family, the traditional version has long been replaced by large round meatballs, stuffed with hard boiled eggs. Yummm, to die for, and enjoyed by both adults and little gourmet kids. We traditionnally serve them with steamed rice and green peas in a tomato sauce.

Ma mère n’ayant aucune origine italienne, de près ou de loin, il est assez surprenant que cette recette figure parmi les meilleurs souvenirs gourmands de mon enfance (et de ma vie d’adulte aussi car ses boulettes continuent à me ravir régulièrement…). Ah,  les mystères des recettes traversant les continents et les générations sont impénétrables...A la base, le "polpettone" est présenté sous la forme d’un pain de viande aux herbes, que l’on découpe en tranches avant dégustation. Mais dans ma famille, on le réalise sous la forme de grosses boulettes très parfumées, et surtout farcies d’un œuf dur entier. Miam, une vraie tuerie qui fait l’unanimité chez les grands comme les petits. Attention, pour les servir dans les règles de l’art , il faut les accompagner de riz blanc et de petits pois à la sauce tomate.

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My Mom’s Polpettoni

For 6 to 8 large meatballs :

1 lb lean ground beef

6 to 8 hard boiled eggs, peeled

Half a bunch (2 tbsp) fresh flat leaf parsley, finely chopped

Half a bunch (2 tbsp) fresh cilantro, finely chopped

Half a bunch (2 tbsp) fresh dill, finely chopped

3 cloves garlic, finely chopped (or more, according to your taste)

2 tablespoons breadcrumbs (already made or home-made)

salt and pepper

In a large bowl, assemble ground beef, chopped herbs, garlic and breadcrums. Mix well. Season to taste.
Take a hard boiled egg and cover with a large portion of ground beef, to form a large ball. The egg must be placed in the center of the meatball.

Renew the operation with each egg.


Arrange all stuffed meatballs in a large pan. Cook over medium heat until meatballs are golden and well done (between 30 to 45 minutes, turning them regularly).


Serve with steamed white rice and green peas in a tomato sauce.

Polpettoni de ma Mère

Pour 6 à 8 grosses boulettes :

½ kilo de boeuf haché

6 à 8 œufs durs écalés

½ bouquet de persil plat, ciselé

½ bouquet d’aneth, ciselé

½ bouquet de coriandre, ciselé

3 gousse d’ail frais hachées (ou plus selon votre goût)

2 CS de chapelure

Dans un grand saladier, bien mélanger le bœuf haché, les herbes ciselées, l’ail et la chapelure.
Assaisonner après avoir goûté. Prendre un œuf dur écalé, et le recouvrir de viande en formant une grosse boule, comme sur la photo. Renouveler l’opération avec les autres œufs durs. Disposer l’ensemble des boulettes dans un faitout. Faire cuire à feu moyen jusqu’à ce que l’extérieur soit bien doré et l’intérieur cuit (approximativement entre 30 et 45 minutes en retournant les boulettes régulièrement).

A servir avec du riz blanc et des petits pois à la sauce tomate.