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The "Galette des rois", a typical French tradition...A vast majority of French food blogs have displayed their galettes recipes, but since my friend Luc from Ottawa has asked me, I will give you mine.During many years, it was served only on the Epiphany day, which is to say on the 6th of January. But it has become so popular that it is now very common to eat it each weekend throughout January.
Why this success ? First, the taste : the galette is made with puff pastry and a very rich yet absolutely delicious mixture called "frangipane" : what do you think of almond powder mixed with butter, sugar and eggs, mmm ? Everyone loves it from the 6-month-old baby to the ninety-year-old Grandma. Now there is a tendancy to create new versions like coconut/pineapple (Ladurée) , caramelized apples, chocolate "frangipane" or even green tea or pistacchio flavours. But the classic one is well and truly with almond powder.
Speaking of family : The 2nd reason of the galette popularity is that is is the perfect occasion for a family get-together. Most of the galettes serve 6 to 12  people, so your parents and grandparents come to share it with you. The kids are very excited because of the "fève"(small porcelain bean) hidden in the galette :  It is the tradition that the youngest child of the family (as long as he/she is able to speak, lol) will decide the distribution of the galette slices ("and this one? Who is it for?" "For Daddy!!"), eyes closed or hidden under the table. Then they, of course, all want to get the "good" slice and be crowned King or Queen of the day.
The fève : 3rd reason for the galette success.They tend to be more and more innovative each year. Actually, some people (called "favophile") collect them year after year and they do not hesitate to cross Paris to buy the galette with the most creative "fève" inside. "Pierre Herme"'s fève is a white and golden heart, "Lenôtre" has developed a partnership with Swarowski and the fève is made with crystal (!) and you can find a porcelain ring in your galette at "Poilane"...Talk about a wedding proposal !

La Galette des rois ", une tradition typiquement française ... Une grande majorité des blogs de cuisine française publient leurs recettes de galettes chaque année, mais puisque mon ami Luc d'Ottawa me l'a gentiment demandé, je vais vous donner la mienne. Pendant de nombreuses années, la galette n' a été servie que le jour de l'Epiphanie, c'est-à-dire le 6 Janvier. Mais elle est devenu si populaire qu'il est maintenant très courant d'en manger chaque week-end tout au long du mois de Janvier.
La raison de ce succès? Tout d'abord, le goût : la galette se fait avec une pâte feuilletée et une garniture très riche, mais absolument délicieuse appelée "frangipane": que pensez-vous d'un mélange de poudre d'amandes, beurre, sucre et œufs, mmm ? Tout le monde l' aime, du  bébé de 6 mois à la mammy de quatre-vingt-dix ans !! C'est mêm devenu trsè tendance d'inventer de nouvelles versions, comme la noix de coco / ananas (Ladurée), les pommes caramélisées, le chocolat "frangipane" ou même au thé vert ou à la pistache. Mais la recette traditionnelle est bel et bien avec de la poudre d'amandes.
Puisqu'on parle de la famille: Le 2e raison de sa popularité est qu'elle est l'occasion parfaite pour une réunion de famille. La plupart des galettes pouvant régaler de 6 à 12 personnes, vos parents et grands-parents font souvent partie de la dégustation. Et les enfants, eux,  sont très excités par la quête de la fève : c'est la tradition que le plus jeune enfant de la famille du moment qu'il / elle est capable de parler, lol) décide de la distribution des parts de galette («et celle-ci? C'est pour qui ?" "pour Papa !!"), caché sous la table. La fève: 3ème raison de la popularité de la galette.  Elle sont d'ailleurs de plus en plus innovantes chaque année. En fait, certaines personnes (appelée «favophile") les collectionnent, année après année et ils n'hésitent pas à traverser tout Paris pour acheter la galette avecla fève la plus originale. Celel de Pierre Hermé était est un cœur blanc et or, "Lenôtre" a développé un partenariat avec Swarowski pour une fève en cristal (!) Et vous pouvez même trouver une bague en porcelaine dans votre galette "Poilane" ... Tu parles d'une proposition de mariage
!

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Galette des Rois
My new 2011 version, inspired by Chocolate &Zucchini
You need for one large galette
:

17 2/3 ounces) all-butter puff pastry, thawed if frozen
For the crème d'amande:
9 tablespoons unsalted butter, softened
1/2 cup plus 2 tablespoons sugar
1/2 cup plus 1 tablespoon almond meal (= finely ground almonds)
2 tablespoons  finely ground hazelnuts
1 tablespoon corn starch
a good pinch sea salt
2 large eggs
1 drop almond extract (optional)
1 tablespoon orange blossom water
the eggwash and glaze:
1 egg yolk
1 tablespoon confectioner's sugar

Leave the butter at room temperature at least one or two hours before making the galette.
In a mixing bowl, combine butter, sugar and salt.Mix well. Stir in ground almonds and hazelnuts, and corn starch. Then add almond extract and orange blossom. Mix well and refrigerate at least one hour.
Roll out the first puff pastry on a large baking sheet (lined with parchment paper).
Spread a 1 to 2 cm-thick (0,39 to 0,79 inch) layer of the cream in its center, in a circular shape.Leave a 1 to 2 cm (0,39 to 0,79 inch) space around the cream and glaze it with an egg yolk (using a pastry brush).
Put the “fève” (porcelain bean) in the frangipane cream. Actually I cheated and put two "fèves" !!
Transfer the second round of dough precisely on top of the first, smooth it out gently over the crème d'amande to remove any air pocket, and press it down all around the sides to seal.
Pierce in the center and on the sides (5 very small holes).
You can draw curves on the sides and lines on the top with the back of a knife's blade.Glaze the pastry with egg yolk.
Put the galette (still on its baking sheet) in the fridge for an hour.
Preheat oven to 350°F. Bake the galette in the warm oven: The puff pastry starts to rise and the surface starts to get golden brown.
The galette is baked when the bottom of the pastry is baked : to check it out, use a large spatula and lift the side of the galette.
After 25 minutes, remove from the oven and pour some confectioner's sugar on top then bake again 2 minutes.
Let cool on a rack. You can eat it cold or warm.
To be served with tea or a good bottle of cider.

Galette des Rois classique
Nouvelle recette 2011, inspirée de Chocolate&Zucchini
Pour une grande galette
:
2 pâtes feuilletées (250 g chacun) (celles de Picard sont conseillées, les décongeler au préalable)
125g de sucre en poudre 
125g de beurre doux
110g d'amandes en poudre
20g de poudre de noisettes
une pincée de sel
8g de maizena
2 oeufs
1 cuillère à café d'extrait d'amandes amères
1 cuillère à café d'eau de fleurs d'oranger
1 jaune d'oeuf et du sucre glace pour la dorure
Une ou plusieurs fèves, et des couronnes en papier

Laissez le beurre à température ambiante au moins une ou deux heures avant de faire la galette.
Dans un bol, mélanger le beurre pommade, le sucre, la poudre d'amandes et de noisettes, la maizena et le sel.
Ensuite, ajoutez l'extrait d'amandes amères, l'eau de fleur d'oranger  puis les oeufs, un par un. Réfrigérez une heure au moins.
Etalez la pâte feuilletée sur une grande plaque de cuisson (déjà recouverte de papier sulfurisé). Etalez la crème d'amandes en cercle, en laissant un espace de 2 cm tout autour et badigeonnez avec un jaune d'oeuf battu (en utilisant un pinceau à pâtisserie).
Mettez la ou les fève(s) dans la crème d'amandes.
Recouvrez avec la seconde pâte feuilletée et appuyez sur les côtés pour faire adhérer les deux pâtes feuilletées. Evitez les poches d'air.Vous pouvez dessiner des courbes sur le dessus avec le dos de la lame d'un couteau.
Dorer la pâte avec le jaune d'oeuf puis faites 5 minuscules trous avec la pointe d'un couteau (une au centre, les 4 autres réparties sur le dessus de la galette). Mettez la galette (toujours sur sa plaque de cuisson) dans le réfrigérateur pendant une à deux heures.
Préchauffez le four à 170°C. Lorsqu'il est chaud, enfournez la galette. Elle est cuite lorsque le fond de la pâte est cuite : pour le vérifier, utilisez une spatule large et soulevez le côté de la galette. Cela prend environ 25 minutes.
Retirer du four et verser un peu de sucre en poudre sur le dessus puis cuire à nouveau 2 minutes.
Laisser refroidir sur une grille. Vous pouvez la manger froide ou réchauffée au four traditionnel (surtout pas au micro-ondes).

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