26 août 2008

Magrets de Canard aux Pêches Epicées, Duck Magrets (breasts) with Spiced Peaches

Just before leaving for my summer holidays, I had disgracefully abandoned you just in the middle of my « all fruity menu ». But, as a promise is a promise, let me introduce you today to the main dish of the menu, following the cherry smoothie and the goat cheese and green apple springroll. Ladies and gentlemen, please welcome the Duck Magrets with Spiced Ppeaches !! The perfect occasion for me to let you know about my favorite (and un-missable) cooking method for duck breasts : first on the stove to get a golden and... [Lire la suite]
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02 août 2008

Menu tout fruits, part II : Nem de Chèvre frais et Pomme granny Smith, Goat Cheese and granny apple "Spring roll"

Ok, let's go on with my "all fruity menu" started some days ago but interrupted by my new Daring Bakers Challenge (posting dates are not flexible with the DB's). As a reminder, the idea was to propose at least one fruit in each dish, from the aperitive drink to the dessert. Last week was the Cherry and Rose Smoothie, followed today by the starter : a sort of Spring roll, made of brick pastry (can be replaced with phyllo) and filled with a fresh goat cheese mixture and slices of granny apples. The idea came from a... [Lire la suite]
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30 juillet 2008

Daring Bakers : Filbert Mini-Cakes

Ouf, juste à temps pour poster mon nouveau challenge Daring Bakers ! Il s'agissait cette fois-ci d'un gâteau à la génoise aux noisettes et crème au beurre à la praline, le tout recouvert de ganache au chocolat. Jusqu'à la dernière minute (hier matin), je ne savais pas si j'aurais le temps de m'y atteler. Il faut dire que je n'étais pas super motivée...Je l'ai vraiment fait "à l'arraché" en privilégiant une version "mini" car chez moi, les "layered cakes" (gâteaux à étages)  finissent toujours à... [Lire la suite]
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27 juillet 2008

Menu tout fruits, tout frais...A fresh and fruity menu

Part I : Smoothie Cerises et Sirop de Roses, Cherry and Rose Smoothie The idea was not to make a whole "fruits only" menu, how boring ! No, I just wanted to have at least one fruit in each dish, from the aperitive drink to the dessert, as a subtile touch. The idea came when one of my guests, who knows me very well and my tendency to propose rich dinners with pantagruelic portions, asked me with all the diplomacy she could, to make a "light" dinner. She was concerned about her figure a week before her beach holidays ! Haha, a new... [Lire la suite]
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25 juillet 2008

Un polar historique et gastronomique, ça vous dit ?

Meurtres au Potager du Roy, de Michèle Barrière.Aaah, si Versailles m'était conté ...Et bien, justement , c'est le cas avec ce livre de Michèle Barrière. Ou plus exactement, le fonctionnement du Potager du Roy à l'époque du Roi Soleil. Tout commence par des melons mystérieusement saccagés dans le Potager Sacré dirigé par le célèbre La Quintinie. Puis, un meurtre horrible, suivi de bien d'autres, tous en relation avec des melons...Benjamin Savoisy - premier garçon-jardinier du Potager - mène l’enquête non sans tomber dans le piège... [Lire la suite]
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21 juillet 2008

Le gâteau à l'orange de Maman Piège, Mummy Piège's orange cake

Childish, this recipe is, and for two reasons : first, it was one of Jean-François Piège's favorite cakes made by his mother  when he was a kid. Secondly, because it is so easy that is is almost puzzling. So simple that I hesitated to post it on my blog, but then I thought that all respectable cooks need to have some basic and unmissable recipes, don't they ?  It was a hit among my family : everyone loved it no matter their age. And you can also ask your children to make it, they will have a lot of fun and will be so... [Lire la suite]
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18 juillet 2008

Deux restaurants gourmands à Megève et environs

Contrarily to what you might think, I am not spending all my vacation time eating and eating again. Not at all, I am also very busy...napping and sleeping at night, lol ! Well, for me, that's what good holidays are about : enjoying the local gourmet treasures and relaxing. Is there something wrong with that ? For you today, two restaurant reviews (you see, I also spend some time working hard at the local Internet Café just to share my good moments with you...). Vous avez l'impression que je passe mon temps à m'empiffrer en ce... [Lire la suite]
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15 juillet 2008

Visite à la Ferme Bio...A visit to the local Organic Farm...

What a pity, our gorgeous weather has finally led to a non-stop rainy week-end...Alas...And what a challenge it is to keep your kids "smartly busy" in a ski resort at summertime when the sky is grey and "crying" all the time. I had heard of this organic farm only a few days before and I thought it would be interesting for my very Parisian children to see how to grow zucchinis, salad greens, and so on...The farmer lady was charming and she even set up a small museum with her grand-mother's clothes and utensils... [Lire la suite]
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09 juillet 2008

Petite halte gourmande sur la route des Alpes...A short Gourmet stopover on the road to the Alps...

If, by chance, you cross the Bresse region at lunch time while driving to your holiday place, do not hesitate to make a stop at Auberge de George Blanc, a laid-back lunch place close to his multi-star rated restaurant. The food is simple but very good and at 22 euros for a three-course meal, it is a bargain ! Much better than getting poisoned fed at a highway joint.There is also a nice gourmet boutique and a wine shop close-by. A nice way to start your holidays... Si, sur la route de vos vacances, vous passez par la Bresse... [Lire la suite]
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05 juillet 2008

Un Piège merveilleux aux Ambassadeurs/A wonderful Piège (trap in french) at Les Ambassadeurs.

Date of lunch : june 2008. Résumé en français La magie à l’état pur, tout simplement. De la haute gastronomie comme on l’aime : goûteuse, raffinée, créative voire ludique, résolument moderne, le tout dans un cadre élégant (quoiqu'un peu froid à mon goût) et avec un service discrètement parfait et décontracté. Le menu « affaires » du déjeuner (servi du mardi au vendredi) est abordable (88 euros) et d’un excellent rapport qualité/prix au vu de la qualité des plats et des innombrables amuse-bouches servis. On se délecte du début à la... [Lire la suite]
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