eggplant

Another recipe from my Friend Fred. I think I will soon be accused of plagiary !! I highly recommend this recipe for any person disliking eggplants, because he/she will very soon reconcile with this vegetable thanks to this very tasty cold recipe. This is my entry for next HHDD event, hosted by Tartelette.

Encore une recette de Fred ! Je crois que c'est la 4ème sur ce blog, d'ici à ce qu'il m'accuse de plagiat, il n'y a qu'un pas ! Je vous la recommande fortement pour réconcilier toute personne réticente avec les aubergines, car cette petite entrée froide est vraiment très goûteuse !

Little Eggplant Caviar and Basil Mousses
You need  for 6 servings :
5 or 6 eggplants (medium size)
1 garlic clove cut in 2 halves
3 tablespoons chopped fresh basil
3 tablespoons heavy double cream (“crème fraiche”)
5 tablespoons of olive oil
2 eggs
salt and pepper
You need silicon molds (6 muffins)
Pan: 12.5 x 8.5 x 1.75-in. / Cup: 3.5-in Top, 3-in Bottom
Tomato Coulis:
4 tomatoes
1 tablespoon tomato concentré
2 à 3 tablsespoons olive oil
Salt and pepper

Pre-heat your oven 220 °C(450°F). Put some water in a baking sheet. Put the baking sheet in the oven until water is boiled.
Make the Tomato coulis (the term "coulis" refers to a liquid puree of cooked seasoned vegetables) : peel the tomatoes and chop them coarsely. Add tomato concentre and olive oil. Blend and season. Press through a sieve. Refrigerate. (To peel tomatoes easily, remove their stem and make a cross shaped incision on their bottom. Then put the tomatoes in a pan filled with boiling water.Let 10 seconds, remove them and place them in a bowl filled with very cold water. The tomatoes will be very easy to peel.)
Make the eggplant caviar : Cut the eggplants in two halves (leghtwise). Brush the cut sides of the eggplants with one tablespoon of olive oil. Set the eggplants, cut sides down, on a grill  (510°F) in the oven. Roast until collapsed (about 35 minutes).
Meanwhile, heat olive oil in a skillet and put the garlic clove halves in this oil until golden. Then throw the cloves away and keep the olive oil which will smell garlicky. Let this oil cool.
Using a spoon, separate the eggplant flesh from the skin and chop it in a mixing bowl.Then, add the “garlicky” olive oil and mix. Add beaten eggs and cream. Add finely chopped basil and gently mix everything. Taste it and season with salt and pepper.
In the baking sheet half filled with water, carefully put the silicon muffins mold filled with the above preparation. (It is what the French call “Bain-marie” cooking : Placing a container into a bigger one filled with boiling water). Cook 30 minutes lowering temperatures at 180 °C(400°F).
After being cooked, let the little mousses cool. Refrigerate and serve cold with fresh tomato coulis on top and golden crisp slices of bread on side.

Petites Mousses froides de Caviar d’Aubergines et Basilic
Pour 6 personnes :
5 ou 6 aubergines (taille moyenne)
1 gousse d’ail coupée en deux
1 1/2  botte de basilic fraîchement ciselé
3 CS bombées de crème fraîche entière
5 CS d’huile d’olive
2 oeufs
sel et poivre
Coulis de tomates :
4 tomates
1 CS de concentré de tomates
2 à 3 CS l’huile d’olive
Sel et poivre
Moules à muffins en silicone

Faire un caviar d’aubergines : Couper les aubergines en 2 dans la longueur, les badigeonner avec un peu d’huile d’olive. Disposer ces moitiés sur une grille à 275°C au four. Faire cuire jusqu’à ce qu’elle « s’écroulent » (20 minutes côté peau, 15 minutes côté chair).
Pendant ce temps, chauffez l’huile d’olive dans une poêle et mettez-y les moitiés d’ail jusqu’à ce qu’elles soient dorées. Retirez l’ail et réservez l’huile maintenant « parfumée à l'ail ». Laissez refroidir.
Préchauffer le four thermostat 220°C. Mettez un fond d’eau dans une plaque à pâtisserie. Mettez cette plaque au four jusqu’à ce que l’eau bout.
A l’aide d’une cuillère, séparer la chair des aubergines de leur peau et hachez-la grossièrement. Mettez cette chair dans un saladier, ajoutez l’huile parfumée à l’ail et mélangez. Ajoutez les 2 œufs battus et la crème fraîche. Ajoutez le basilic ciselé et mélangez le tout délicatement. Saler et poivrer. Goûter et rectifier l’assaisonnement.
Remplir les moules en silicone avec cette préparation, et placez le moule rempli dans le bain-marie au four. Baissez la température à 180° et faire cuire 30 minutes.
Pendant ce temps, préparez le coulis de tomates en émondant les 4 tomates (retirer le pédoncule, inciser le fond en forme de croix, et passer à l’eau bouillante quelques secondes).Coupez-les grossièrement, rajoutez une CS de concentré de tomates, de l’huile d’olive, du sel et du poivre. Mixez le tout dans un mixer électrique. Passer le coulis au chinois.
A la fin de la cuisson, laisser les flans dans leur moule, laissez-les refroidir à température ambiante puis mettez-les au réfrigérateur.
Au moment de servir, démoulez les flans, servez-les entourés du coulis de tomates et avec des tartines de pain grillé.