26 juillet 2007
Summer Food in the French Alps, part VII
A cake with the local blackberries, un cake avec les mûres locales.
Blackberry Cake
For 8 servings :
7 oz all purpose flour + some for the pan
7 oz unsalted butter + some to grease the pan
7 oz granulated sugar
1 tablespoon vanilla sugar
4 eggs
2 larges handfuls blackberries, cleaned
1 tablespoon baking powder
1 pinch of salt
Some gooseberries to decorate
- Preheat oven 350°F. Butter and flour a 9 by 5 in- loaf pan, if not made with silicon.
- Melt the butter over medium power in the microwave (1 to 2 minutes).Combine flour and baking powder in a bowl.
- In a large bowl, beat the eggs with both sugars until pale yellow. Add the melted butter, mix. Add the flour/baking powder mixture and stir again.
- Add the blackberries.
- Pour the batter into the loaf pan, level the surface with a spatula. Bake for 40 to 45 minutes at 350°F.Check with a knife (the blade inserted in the center must come out clean).
- Remove from the oven, let cool before unmolding on a rack.
Cake aux Mûres
Pour 8 personnes :
200g de farine
200g de beurre + un peu pour beurrer le moule
200g de sucre
1 sachet de sucre vanillé
4 œufs
2 poignées généreuses de mûres, nettoyées
1 sachet de levure chimique
1 pincée de sel
Quelques groseilles pour décorer
- Préchauffer le four à 180°C. Beurrer et fariner le moule à cake s’il n’est pas en silicone.
- Faire fondre le beurre à feu doux ou au micro-ondes. Mélanger la farine avec la levure.
- Dans un saladier, battre les oeufs avec les 2 sucres jusqu’à blanchiment. Ajouter le beurre fondu, mélanger. Ajouter le mélange farine/levure
- Incorporer les mûres.
- Verser la préparation dans le moule à cake. Lisser le dessus. Laisser cuire 40 à 45 minutes à 180°C .
- Laisser tiédir avant de démouler sur une grille. Décorer avec quelques grappes de groseilles.
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